Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Növényerő: 10 fehérjedús zöldség
  2023-11-16 20:56:57, csütörtök
 
  A fehérje egy létfontosságú tápanyag, amely a szövetek felépítésében és helyreállításában segíti testünket.
Habár az állati eredetű táplálékokban van a legtöbb protein, néhány növény szintén jelentős mennyiségben tartalmazza.
Összeszedtünk 10 egészséges zöldséget, amelyeknek magas a proteintartalma.

1. Vízitorma
A vízitorma vízben nő és nagy mennyiségben tartalmaz proteint. Egy csésze (34 gramm) összevágott vízitormában 0.8 gramm protein van és a napi ajánlott kálium adag 100%-a. Emellett jó B-vitamin, kalcium, mangán, A-vitamin és C-vitamin forrás is. Ráadásul azt is bebizonyították, hogy a vízitorma antioxidáns védelmet nyújt. Tartalmaz még fenolos vegyületeket, amelyek segítik a szervezetet a rák megelőzésében.

Nem ajánlott vízben főzni, mivel így csökken az antioxidáns tartalma. Helyette próbáld nyersen fogyasztani, salátákban, szendvicsekben vagy turmixban.

Fehérje tartalom: 34 gramm vízitorma 0.8 gramm proteint tartalmaz, míg 100 gramm vízitorma 2.3 grammot.

2. Lucerna csíra
A lucerna csíra alacsony kalóriában, viszont tápanyagban igen magas. Egy csésze (33 gramm) lucerna csíra 1.3 gramm proteint tud biztosítani. Szintén jelentős a folsav, B-vitamin, vas, magnézium, foszfor, cink, réz, és A-vitamin, K-vitamin és C-vitamin tartalma.

Számos állatokkal végzett tanulmány alátámasztja, hogy a lucerna csíra csökkentheti a koleszterinszintet.

Egy kutatásban 15 embert vizsgáltak, akiknek a vérében magas volt a lipid (vérzsír) szint. 40 gramm lucerna csírát kaptak naponta háromszor, nyolc héten keresztül. 17% csökkenést értek el a koleszterinszintben.

Kutatók azt is megállapították, hogy a lucernacsíra gyulladáscsökkentő, enyhíti a menopauza tüneteit, valamint segít megelőzni és kezelni a csontritkulást.

Fehérje tartalom: 33 gramm lucerna csíra 1.3 gramm fehérjét tartalmaz, tehát 100 grammban 4 gramm fehérje van.

3. Spenót
A spenót tápanyagban az egyik leggazdagabb leveles zöldségünk. Az összes létfontosságú aminosavat tartalmazza. Egy csésze (30 gramm) spenótban 1 gramm fehérje található és a napi ajánlott kálium bevitelnek a 181%-a! Emellett jelentős mennyiségben van jelen benne folsav, mangán, magnézium, vas, kálium, kalcium, A-vitamin és C-vitamin. A magas fehérjetartalma mellett a spenót, tartalmaz olyan növényi összetevőt, ami képes növelni az antioxidáns védelmet és csökkenteni a gyulladást.

Egy felmérésben 20 sportoló 14 napon keresztül spenót étrendkiegészítőt fogyasztott, majd csökkenést figyeltek meg az oxidatív stresszben és az izomsérülésekben.

Egy másik vizsgálatban nitrátban gazdag spenótot adtak az alanyoknak és a nitrogén-oxid szintre gyakorolt hatását mérték. Ez egy jelátvivő molekula, ami a testben az ereket tágítja. Itt is vizsgálták a vérnyomást. Rájöttek, hogy a nitrátban gazdag spenót csökkenti a vérnyomást. Ez hozzájárul az egészséges szívműködéshez. A spenót rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható a mellrák kockázatának a csökkenésével is.

Fehérje tartalom: 30 gramm nyers spenót 0.9 gramm fehérjét tartalmaz. Tehát 100 gramm spenótban 2.9 gramm fehérje található. A spenótban található kalória 30%-a fehérje.

4. Kínai kel
A kínai kel nagyszerű fehérjeforrás. Egy csésze (70 gramm) kínai kelben 1 gramm fehérje található. Emellett jelentős mennyiségben tartalmaz még folsavat, kalciumot, káliumot, mangánt, vasat, A-vitamint, C-vitamint és K-vitamint. Számos sejtkutatás mutatta ki, hogy a kínai kel gazdag antioxidánsban. A külső leveleiben mutatták ki a legtöbbet. Ráadásul még gyulladáscsökkentő hatását is bizonyították.

Egyes kutatások szerint a káposztafélék - mint például a kínai kel - gyakori fogyasztása csökkentheti a prosztata rák kockázatát.

Emellett egy állatokon végzett kísérlet bebizonyította, hogy a kínai kelből készült por alapú étrendkiegészítő csökkenti a májrák kialakulásának esélyét is.

A kínai kelt sok ázsiai receptben alkalmazzák, mint például kevert sültek, levesek és tavaszi tekercs.

Fehérjetartalom: 70 gramm aprított kínai kel 1 gramm fehérjét tartalmaz, azaz 100 grammban 1.5 gramm a fehérjetartalom.

5. Spárga
A spárga egy nagyon népszerű zöldség, magas tápanyagtartalommal. Egy csésze (134 gramm) spárgában 2.9 gramm fehérje található. Emellett jelentős B-vitamin, folsav, réz, mangán, foszfor, magnézium, A-vitamin és K-vitamin forrás. Ismertek a gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatásai. Tartalmaz még probiotikumot, ami serkenti a jó bélbaktériumok növekedését.

A spárgát lehet sütni, grillezni, főzni vagy párolni, valamint kimondottan jó salátákban és előételnek.

Fehérjetartalom: 134 gramm spárga 2.9 gramm fehérjét tartalmaz. Így 100 Grammban 2.2 gramm fehérje található. A kalória 27%-a fehérje.

6. Mustárlevél
Tudj meg többet az egészséges életmódról! Töltsd le Az egészséges és hosszú élet titka 10 pontban olvasmányunkat! Kattints a linkre!

A mustárlevél a káposztafélék családjába tartozik és ránézésre nagyon hasonló a kelkáposztához, viszont eltérő, mustáros ízzel. Egy csésze (56 gramm) mustárlevél 1.5 gramm fehérjét tartalmaz és biztosítja a napi káliumbevitelünk 348%-át, valamint az A-vitamin ajánlott napi mennyiségének a 118%-át. Emellett magas a mangán, kalcium, B-vitamin, C-vitamin és E-vitamin tartalma is.

A mustárlevél - a többi káposztaféléhez hasonlóan - tartalmaz fenolos vegyületeket, ennek köszönhető a növény antioxidáns tulajdonsága.

Egy kémcsöves vizsgálatban bemutatták, hogy a mustárlevél párolásával könnyebben köti le az epesavat. Ez a folyamat hozzájárulhat a koleszterinszint csökkentéséhez. Ugyanez a kísérlet bebizonyította, hogy a párolás hasonló pozitív hatást vált ki a kelkáposztából, a fejes káposztából, a zöldpaprikából és a brokkoliból is.

Elkészítheted a mustárlevelet párolva, főzve, pirítva vagy egyszerűen csak nyersen salátákban is fogyaszthatod.

Fehérjetartalom: 56 gramm összevágott mustárlevél összesen 1.5 gramm fehérjét tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy 100 grammban 2.7 gramm a fehérjetartalom.

7. Brokkoli
A brokkoli egy rendkívül népszerű fehérjében gazdag zöldség. Fogyaszthatod nyersen vagy elkészítve is. Egy csésze (91 gramm) nyers, felaprított brokkoli 2.6 gramm fehérjét tartalmaz és az összes létfontosságú aminosavat. Emellett nagy mennyiségben folsav, mangán, kálium, foszfor, C-vitamin és K-vitamin is megtalálható benne. A sok tápanyaghoz képest, egy csésze brokkoliban csak 31 kalória van.

Növényi vegyületeket és flavonoidokat (növényvilágban elterjedt gyógyhatású vegyületcsoport) is tartalmaz. Ezek biztosítják az antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságait. A mustárlevélhez hasonlóan, a brokkoliban is magas a glükozinolát tartalom, ami egy olyan vegyület, ami hozzájárul a rák megelőzéséhez. A savlekötő képessége is párolva jobb, mint nyersen, tehát a párolt brokkoli csökkenti a vérben a koleszterin szintet. Továbbá, a brokkoli segíti az egészséges májműködést, azáltal, hogy serkenti az antioxidáns vegyületek termelését és méregtelenítését.

Fogyaszthatod párolva, pirítva vagy sütve. Ízletes köreteket, leveseket és szószokat lehet belőle készíteni.

Fehérjetartalma: 91 gramm brokkoliban 2.6 gramm fehérje van, tehát 100 grammban 2.8 gramm.88. 8

8.Leveles káposzta
Egy sötétzöld, laza leveles zöldség, amely egy családból származik a kelkáposztával, a karfiollal és a brokkolival. Zsírsavak és növényi fehérje forrása. Egy csésze (36 gramm) leveles káposzta 0.9 gramm fehérjét tartalmaz és csak 11 kalóriát. K-vitamin tartalma kifejezetten jelentős, a napi szükséglet 230%-át biztosítja. Emellett tartalmaz még kalciumot, káliumot és mangánt.

Mint a káposztafélék általában, a leveles káposzta is nagyszerű forrása a fenolos vegyületeknek és az antioxidánsoknak. A magas antioxidáns tartalmának köszönhetően a leveles káposzta csökkenti a prosztatarák kialakulásának a kockázatát.

Egy tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik keresztesvirágú növényeket fogyasztanak - mint például a leveles káposzta - ritkábban diagnosztizálnak mellrákot.

A leveles káposztának szintén van savlekötő tulajdonsága a belekben, ami hozzájárul a koleszterinszint csökkenéséhez. Egy vizsgálat bebizonyította, hogy a párolás felerősíti ezt a tulajdonságot.

Fogyaszthatod párolva vagy pirítva. Igen finom más zöldségekkel, például hagymával vagy gombával keverve.

Fehérjetartalom: 36 gramm összevágott leveles káposzta 0.9 gramm fehérjét tartalmaz. Tehát 100 grammban 2.5 gramm a fehérjetartalom.

9. Kelbimbó
A kelbimbó nagyszerű alapanyaga lehet az étkezéseidnek. Jó fehérje-, rost- és vitaminforrás. Egy csésze (88 gramm) kelbimbó 3 gramm fehérjét tartalmaz és 3.3 gramm rostot. Emellett gazdag folsavban, mangánban, magnéziumban, káliumban, vasban, kalciumban, B6-, K-, A- és C-vitaminban.

Állatokon végzett kutatás alátámasztotta, hogy a kelbimbó fogyasztása elősegíti a bélbaktériumok növekedését és egészségét, valamint serkenti a belekben a rövid láncú zsírsavak termelődését.

Legtöbbször főzve, párolva, grillezve vagy pirítva fogyasztják. A kelbimbóból kiváló köreteket lehet készíteni.

Fehérjetartalom: 88 gramm kelbimbó 3 gramm fehérjét tartalmaz. Tehát 100 grammban 3.4 gramm a fehérjetartalom.
10. Karfiol
karfiol

A brokkolihoz hasonlóan, a karfiol is nagy mennyiségben biztosít fehérjét. Egy csésze (100 gramm) karfiol 2 gramm fehérjét tartalmaz. Emellett még C-vitamin, K-vitamin, kálium, mangán, magnézium, foszfor, kalcium és vas forrása is.

Nagy mennyiségben megtalálhatóak benne olyan vegyületek, amik köztudottan rákmegelőző, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásuk van. Tanácsos nyersen fogyasztani. A karfiolban számos más antioxidáns is megtalálható, amelyek nem mennek tönkre főzés során, sőt pároláskor még fel is erősödnek a tulajdonságaik. Mint a listán a legtöbb zöldség, a karfiol csökkenti a koleszterinszintet, mivel leköti az epesavat. Párolással még jobb hatást érhetünk el.

A karfiol egy igen sokoldalú zöldség, amit sokféleképpen készíthetünk el. Például helyettesíthetjük vele a keményítő tartalmú szénhidrátokat.

Fehérjetartalom: 100 gramm karfiol 2 gramm fehérjét tartalmaz. A benne található kalóriák 19%-a fehérje.

Vannak zöldségek amelyeknek fehérjetartalma igen magas.Ráadásul ezek a zöldségek mind rendkívül jó tápanyagforrások és hozzájárulnak az egészségünkhöz.

A felsorolt fehérjedús zöldségek fogyasztásával megnövelheted a fehérje és tápanyagtartalmat az ételeidben, anélkül, hogy sok kalóriát vinnél be a szervezetedbe.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: káliumbevitelünk, méregtelenítését, diagnosztizálnak, antioxidánsoknak, koleszterinszint, izomsérülésekben, étrendkiegészítő, tápanyagforrások, megállapították, vegyületcsoport, fehérjetartalma, fehérjetartalom, káposztaféléhez, bebizonyították, proteintartalma, keresztesvirágú, zöldpaprikából, bebizonyította, megtalálhatóak, csökkentéséhez, antioxidánsban, kialakulásának, alátámasztotta, növényvilágban, mustárlevélhez, tulajdonságait, egészségünkhöz, szendvicsekben, csontritkulást, kelkáposztával, bélbaktériumok, fogyasztásával, kelkáposztából, tulajdonságaik, kelkáposztához, olvasmányunkat, létfontosságú tápanyag, szövetek felépítésében, állati eredetű, legtöbb protein, vízitorma vízben, napi ajánlott, vízitorma antioxidáns, antioxidáns tartalma, lucerna csíra, vérében magas, menopauza tüneteit, spenót tápanyagban, egyik leggazdagabb, összes létfontosságú, magas fehérjetartalma, antioxidáns védelmet,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Reménység és erő Krisztustól e...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Png csokor  Tanuld meg ezt a versemet  Jó éjszakát  A jó emberek mindig szépek mar...  Png kutya  Próbálj meg ...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 19  Png kutya  Facebookon kaptam  Szívem  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Makszim Gorkij gondolata  Png kutya  Png rózsa csokor  Alvó cicák  Png rózsa csokor  Png nő  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Png lepke  Reggel van  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Szép estét kedves látogatóimna...  Soha ne kedvezz...  Alázat  Akarat  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Idő  A sors  Erdőn  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Rátalálsz  Makszim Gorkij gondolata  Zilahy Lajos gondolata  képre írva  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Alázat  Sose bánj semmit  Png telefon  Nagyi telefonál  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  A boldog családok mind hasonló...  Nagyon különös  Az engedelmesség miért nem vál...  Nagyi telefonál  Nagyi telefonál  Gonosz démon-álarc  A kételkedés kezelése  Minden harmadik...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Mindig jusson idő nevetni  Csak a fogyatkozás látható  Akarat  Png virág  Akarat  Png rózsa csokor  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Popper Péter szavai  Png rózsa csokor  Őrizkednünk kell...  Akarat  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Akarat  Alázat  Szép álmokat!  Png csokor  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Png kutya  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Lóhere  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Éretlen vers 
Bejegyzés Címkék
létfontosságú tápanyag, szövetek felépítésében, állati eredetű, legtöbb protein, vízitorma vízben, napi ajánlott, vízitorma antioxidáns, antioxidáns tartalma, lucerna csíra, vérében magas, menopauza tüneteit, spenót tápanyagban, egyik leggazdagabb, összes létfontosságú, magas fehérjetartalma, antioxidáns védelmet, oxidatív stresszben, másik vizsgálatban, nitrogén-oxid szintre, jelátvivő molekula, ereket tágítja, nitrátban gazdag, egészséges szívműködéshez, spenót rendszeres, mellrák kockázatának, spenótban található, külső leveleiben, állatokon végzett, kínai kelből, májrák kialakulásának, kínai kelt, nagyon népszerű, spárgát lehet, kalória 27%-a, egészséges életmódról, káposztafélék családjába, napi káliumbevitelünk, mustárlevél &#8211, többi káposztaféléhez, növény antioxidáns, kémcsöves vizsgálatban, mustárlevél párolásával, folyamat hozzájárulhat, koleszterinszint csökkentéséhez, kísérlet bebizonyította, párolás hasonló, fejes káposztából, mustárlevelet párolva, rendkívül népszerű, csésze brokkoliban, mustárlevélhez hasonlóan, glükozinolát tartalom, olyan vegyület, savlekötő képessége, párolt brokkoli, koleszterin szintet, brokkoli segíti, egészséges májműködést, antioxidáns vegyületek, családból származik, napi szükséglet, káposztafélék általában, leveles káposzta, fenolos vegyületeknek, magas antioxidáns, prosztatarák kialakulásának, tanulmány szerint, leveles káposztának, koleszterinszint csökkenéséhez, vizsgálat bebizonyította, párolás felerősíti, kelbimbó nagyszerű, kelbimbó fogyasztása, bélbaktériumok növekedését, rövid láncú, kelbimbóból kiváló, brokkolihoz hasonlóan, karfiolban számos, legtöbb zöldség, karfiol csökkenti, igen sokoldalú, keményítő tartalmú, benne található, zöldségek mind, felsorolt fehérjedús, káliumbevitelünk, méregtelenítését, diagnosztizálnak, antioxidánsoknak, koleszterinszint, izomsérülésekben, étrendkiegészítő, tápanyagforrások, megállapították, vegyületcsoport, fehérjetartalma, fehérjetartalom, káposztaféléhez, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2173
  • e Hét: 27064
  • e Hónap: 58550
  • e Év: 263251
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.